Historie Sint Jans Gasthuis

Het van 1563 daterende Hoornse gasthuis is niet alleen belangrijk wegens een oorbeeld van de meest  toegepaste ruimtelijke  strectuur van de middeleeuwse gasthuizen , het vormt voor Hoorn tevens het meest gave  voorbeeld en landelijk gezien één der schaarste voorbelden van een belangrijk bouwwerk uit de  overgangstijd van gothiek naar de vroegere-reneaissance De ruimtelijke structuur van kloostercomplexen bestond meestal uit een samenstel van zaalvormige ruimte. Zo ook de ruimte van de gasthuizen. Langs elk der langswanden ook in het Hoornse gasthuis dus, stond een rij bedsteden , ook wel koetsen genoemd .Inbredere gasthuiszalen  konden ook tussen en evenwijdig hieraan nog een of meer rijen opgesteld staan .

Kloosters waren in de vroege middeleeuwen vaak de enige plek die pelgrims en reizigers onderdak boden. Ook namen zij de zorg voor zieken op zich vor wie andere zale aanwezig waren . Kloosterlingen zagen deze zorg als verplichting vanuit de christelijke naasteliefde. De naam "gasthuis"in de 16e en 17e eeuw ook wel "beierd"("baaierd") genoemd,vind hier zijn  oorsprong . Als gevolg van de opkomst van de steden en de groei van de bevolking, nam overeenkomstig ook de noodzaak aan onderdak van passanten en zorg van zieken toe. Door deze vaak te omvangrijk uitgegroeidetaak voor kloosters, vooral in de steden in de 15e en 16e  eeuw, ontstaat langzamerhand ook stedelijke en particulieren zorg.

Er ontstond toen ook een behoefte aan  verpleeg inrichtingen op levensbeschouwnelike grond slag. Dokter K.F.L.Kaiser kocht een villa aan de  draafsingel en richte die in als ziekenhuis met een  vrijzinnige protestantse signatuur. Genaamd de "villa" aanvankelijk was het een zuiver particuliere  onderneming ,maar toen uitbreiding noodzakelijk was werd het ziekenhuis ondergebracht in een vereniging tot ziekenverpleging voor Hoorn en omstreken , beter bekend als "de villa".

Onder katholieken bestond ook belangstelling voor een eigen ziekenhuis . de katholieken begonnen een intensieve campagne voor een groter ziekenhuis. Roomse notabele gingen daarbij zelfs zo ver ,dat zij in  rijtuigen van katholieke stalhouders heel west-friesland afstroopten om geld bijeen te brengen . Met het geld dat de actie opbracht ,werd de villa van J.C. van de Blocquery aan de Koepoorstweg gekocht . Daarin werd een ziekenhuis gevestigd, dat de oude naam St.Jans Gasthuis kreeg .

Daaruit is de EHBO vereniging St.Jan ontstaan.